hukhukhuk
semalam malam angin kus-kus apa ntah rajin lain macam mungkin sebab tertengok resepi dekat blog sendiri lagi lah berkobar-kobar. kemahin!
semalam balik rumah nak buat puding roti. tanya mama roti ada tak? susu cair ada tak? gula ada tak? telur ada tak? asen vanila ada? huhu. mama cakap semua ada. maka lepas isyak pergi ke dapur semula dan operasi bermula.
sebelum nie ada bagi bahan-bahan dan caranya tapi saja nak ulang balik yang sedia ada.
bahan A :
- 3 keping roti (rendam bagi kembang)
- 5 biji telur
- 3 sudu gula (kalau nak manis boleh tambah lagi)
- 1 tin susu (tak kisah brand apa)
- 1 sudu teh asen vanila
bahan B :
- gula (ikut banyak mana)
cara-caranya :
- ambil loyang (tak kisah besar mana) dan bahan B. masak gula hingga keperangan macam gambar dekat atas. ketepikan dan biar sejuk seketika.
- roti yang dah rendam tu perah sikit bagi taknak serap sangat air tadi. jangan rendam kuat-kuat tau nanti hancur pulak roti tu dan masukkan semua bahan A kedalam blander. kisar sampai semua hancur macam dalam gambar.
- dan tuangkan bahan A kedalam loyang tadi secara perlahan-lahan okeh.
- dah siap tuang boleh kukus puding roti tu. opss sebelum korang mengata aku nak bagitau yang aku malas nak keluarkan pengukus tu jadi guna lah periuk yang ada. belajar pun kos product design kena lah kreatif kan baru lah berguna apa yang kita belajar. giteww.. letak stand besi letak air letak loyang dah boleh kukus. hehe..
- cara untuk tau puding roti nie dah masak atau tidak cucuk guna garfu/lidi/pisau dan tarik keluar kalau tak melekat dekat garfu/lidi/pisau itu maknanya dah masak. keluarkan dan telengkup kan keatas pinggan macam dalam gambar. puding roti aku tu macam comot sikit tepi dia tu sebab biasalah tangan ganas kalau tak nampak kemas jek. huhu..
kalau nak best lagi potong buah peach dan letak atas puding roti tu. semalam makan panas-panas. sedap. tapi makan sikit jek lah sebab aku kurang gemar.
sebelum nie ada tunjuk macam mana nak buat puding roti nie korang boleh KLIK sini. sama jek cara dan bahan dia cuma saja tunjuk lagi.
selamat mencuba :)






No comments:
Post a Comment